Master Bedroom in an Luxury Estate Adobe Santa Fe Home

A vályogházak előnyei-hátrányai

A vályog az egyik legrégebben használt anyag lakóházak és melléképületek építéséhez. Előnyeinek köszönhetően manapság is megőrizte a helyét az építőanyagok sorában. Nézzük, mik az előnyei és a hátrányai!

Architecture modern design, beautiful house, outdoor

A lapostető előnyei és hátrányai

A lapostető nem véletlenül számít az egyik legkedveltebb építészeti megoldásnak napjainkban. Építkezés előtt állóknak mindenképpen érdemes ismerniük az előnyeit és a hátrányait, hogy jó döntést tudjanak hozni.

M59, carpenter, roofer, laying ecological insulating boards, roof insulation, rehabilitation, detached house, Stuttgart, Baden-Wurttemberg, Germany

A legnépszerűbb tetőszigetelési megoldások

A megfelelő tetőszigetelés segít megakadályozni, hogy a fűtött lakás felfelé szálló meleg levegője a padláson és a tetőn keresztül „megszökjön”. Becslések szerint általában a fűtésre szánt energia 20-30%-a vész emiatt kárba. A tetőszigetelés tehát olyan befektetés, aminek az évek során megtérül az ára.

Young couple is sitting on a sofa in their apartment looking up and holding their hands to plug their ears as a neighbor upstairs is having a party and playing loud music or renovating the apartment

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Stack of polystyrene foam kept by wall

Dryvitozás egyszerűen

A dryvit rendszer előnyeiről, hatékonyságáról és részeiről már beszámoltunk. Most nézzük meg lépésről lépésre, hogyan történik a dryvitozás folyamata, és mit érdemes róla tudni!

Worker placing styrofoam sheet insulation to the wall at construction site Rigid extruded polystyrene insulation board for energy saving Of Facade house renovation energy efficient

Dryvitozás: mit jelent és miért hasznos a dryvit rendszer?

A „dryvitozásként” meghonosodott kifejezés nem csupán egy homlokzati hőszigetelési rendszert jelent, hanem mára gyakorlatilag összemosódott magának a homlokzati hőszigetelésnek a fogalmával.

Construction workers are applying plaster on the building facade.

Így javíthatjuk ki a homlokzat burkolati hibáit

A homlokzati burkolatnak nem csupán esztétikai szerepe van – hiszen gyönyörű megjelenést kölcsönözhet a külső falnak –, hanem az időjárással szemben is véd. Ha sérülés keletkezik rajta, annak ez a védőfunkció is kárát látja: például befolyhat a nedvesség a hőszigetelő táblák közé, vagy akár rovarok, madarak is befészkelhetik magukat.

Hand on be bound with cement , do cement work, apply cement (over a surface)

Miért jó a szulfátálló cement?

A megfelelő cement választása kulcsszerepet játszik az épület szerkezetének szilárdságában és tartósságában. Már az ókorban is használtak különböző cementalternatívákat az építkezésekhez, ám a modern cement megjelenése a portlandcement 1824-ben történt szabadalmaztatásához köthető.

Construction worker measuring metal for drywall at site

A tetőtér utólagos beépítése

Több helyre lenne szükség, és a tetőtér beépítése tűnik a legpraktikusabb megoldásnak? Remek ötlet, és nem is kell hozzá minden esetben engedély! Vegyük sorra az ezzel kapcsolatos tudnivalókat – illetve hogy mire érdemes figyelni.

Empty backyard

A zöld fű titka: gyepszellőztetés okosan

A gyepszellőztetés segít abban, hogy a gyep és az alatta lévő talaj levegőzni tudjon. Ennek eredményeként szebb, sűrűbb, zöldebb és egészségesebb lesz a fű, ráadásul gyorsabban is nő. Cikkünkben összefoglaljuk a gyepszellőztetés lényegét és lehetséges módjait a minden eddiginél gyönyörűbb kertért.