Így maradhat tiszta és rendezett a konyha az ünnepi időszakban
A konyhánk könnyedén „csatatérré” változhat az ünnepi időszakban – még akkor is, ha egyébként sikerült praktikusan berendeznünk, és máskor nem gyűlik meg a bajunk azzal, hogy tisztán tartsuk. A következőkben sorra vesszük azokat a praktikákat, amelyek segítenek minimalizálni a konyhatakarításra fordított időt az ünnepek előtt és alatt.
1. Gondoljuk végig a menüt és a menetrendet!
A legnagyobb problémát az okozhatja, ha nem tudjuk pontosan, milyen ételeket akarunk készíteni, és azt sem, hogy mikor – egyszerűen csak elkönyveljük, hogy nagyjából mit szeretnénk összeütni, amikor időnk engedi. Ez egyenes út a káoszhoz!
Ha viszont listán rögzítjük, hogy mit szeretnénk letenni az ünnepi asztalra – beleértve természetesen a harapnivalókat és a vendégváró falatokat is –, akkor nem csupán pénzt spórolhatunk meg, de rengeteg feszültségtől is megkímélhetjük magunkat. A következő lépés pedig a menetrend meghatározása ahhoz, hogy ezek az ételek elkészüljenek, már a bevásárlástól kezdve.
Mindez lehetővé teszi, hogy kapkodás nélkül, a lehető legkedvezőbb áron szerezzük be a hozzávalókat, és akár egész decemberre elosszuk a teendőket anélkül, hogy a karácsony előtti napokban kellene sietnünk.
2. Előkészítés vagy előre sütés-főzés
Amint összeírtuk a menüt, láthatjuk, hogy szerepel rajta olyan fogás (feltehetően nem csak egy), amit jóval az ünnepek előtt is megsüthetünk, megfőzhetünk vagy hagyhatunk dermedni a hűtőben – a fagyasztás lehetőségéről nem is beszélve!
Határozzuk meg, hogy mik azok, amiket napokkal vagy akár hetekkel hamarabb elkészíthetünk, és mik azok, amiket előkészíthetünk, például félkészen fagyaszthatunk, tárolhatunk. Természetesen gondolkodhatunk eleve félkészen beszerezhető megoldásokban – különböző süteményalapokban vagy fűszerkeverékekben –, de akár magunk is előállíthatjuk ezek megfelelőit a saját ízlésünk szerint.
3. Tisztítószerek és eszközök beszerzése
Könnyen kiküszöbölhető stresszforrást jelenthet az, ha éppen akkor fogynak el a tisztítószerek, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk és a lehető leghamarabb.
Ha jó előre gondoskodunk róla, hogy bőven legyen kéznél a kedvenc termékeinkből – legyen szó mosogatószerről, zsíroldóról, általános tisztítószerről, fertőtlenítőről, konyhai szappanról, sütőtisztítóról, konyharuháról, mikroszálas törlőkendőről vagy szivacsról –, akkor biztosan nem kell aggódnunk emiatt.
Egy morzsaporszívó rendkívül jó szolgálatot tehet az egy-egy fogás elkészítése vagy előkészítése utáni rendrakásban, főleg akkor, ha figyelünk rá, hogy mindig fel legyen töltve az akkumulátora.
4. Mosogatás munka közben
A mosatlan edények kezelését illetően kétféle módszer létezik: az egyik, hogy elvégezzük az összes konyhai teendőt, majd a nap végén „egyben” gondoskodunk a mosogatásról. A másik megoldás pedig, hogy egy-egy munkafolyamat – vagy akár részfolyamat – után tesszük meg ugyanezt, így egyszerre kevesebb edénnyel kell megbirkóznunk, ráadásul azokat hamarabb használhatjuk újra, plusz több helyünk is lesz a konyhában, mert nem kell sokáig tárolnunk a mosatlant.
Ha van mosogatógépünk, azt is érdemes mérlegelnünk, hogy mikor praktikus elindítanunk, és milyen hőmérsékletű, illetve időtartamú programot válasszunk hozzá, illetve mikor jobb csupán gyorsan elöblíteni az adott edényeket egy kis mosogatószerrel a csap alatt. Mosogatógép használata esetén ugyanúgy gondoskodjunk előre a gyakoribb használatnak megfelelő tabletta- vagy folyékony mosogatógél-készletről (és természetesen a só és az öblítő pótlásáról is)!