A tartósan szép karácsonyfa titka
Vajon miért fordulhat elő, hogy az egyik karácsonyfa már a két ünnep között úgy fest, mint ami megadta magát, a másik pedig még január közepén is teljes fényében pompázik? Most eláruljuk a trükköket, amelyek segíthetnek, hogy minél tartósabb karácsonyfánk legyen!
1. Válasszunk okosan!
Ha hagyományos, vágott fát szeretnénk, akkor a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a különböző fajták közül általában a nordmann fenyő a legtartósabb, aminek ráadásul kevésbé szúrósak a gyönyörű, zöld tűlevelei. Az ezüstfenyő a második helyezett tartósság szempontjából, míg a lucfenyő a legkevésbé tartós, ám cserébe a legolcsóbb.
Az okos választás azonban nemcsak a fenyő fajtájára, hanem annak származási helyére is kiterjed: minél kevesebb szállításon és tároláson esik át, mire hozzánk kerül, annál jobb esélyekkel lesz igazán tartós. Ennek érdekében akár olyan helyről is beszerezhetjük, ahol magunk vághatjuk vagy vágathatjuk ki a kiszemelt fát. Az állapotra vonatkozó elvárások pedig maguktól értetődnek, mert minél egészségesebb kinézetű, minél zöldebb fát választunk – minél kevesebb elszáradt résszel és barna tűlevéllel –, annál strapabíróbb lehet.
Amennyiben gyökeres fára esik a választásunk, érdemes figyelembe vennünk, hogy egy élő fa feldíszítése és lakásban tartása nem biztos, hogy úgy fog végződni, ahogy szeretnénk. Persze általában az a cél, hogy a karácsonyfa a díszek eltávolítása után kiültetve a kertünk éke legyen, ám ahhoz, hogy valóban életben maradjon, számos feltételnek kell adottnak lennie – így nem árt erről egy faiskola munkatársával vagy más szakértővel beszélnünk, mielőtt meghoznánk a döntést.
2. Tároljuk megfelelően díszítés előtt!
Vannak, akik már november végén megvásárolják a karácsonyfát, míg mások az utolsó nap rohannak az árusítóhelyekre. Mindkét fajta megközelítéssel beszerezhetünk igazán tartós fenyőt, ám ha hamarabb megvesszük, akkor a válogatási lehetőségért – és gyakran a kedvezőbb árért – cserébe nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő tárolásról az ünnepekig. Érdemes benne tartani a hálóban, amibe betekerték a szállításhoz, és olyan hűvös (nem fűtött!), jól szellőző helyen, közvetlen napfénytől távol tárolni, ahol kényelmesen elfér. A fák különösen meghálálják, ha vízbe állítjuk őket.
3. Vágjunk le a törzséből egy keveset!
Ha vágott fenyőnk van, akkor felállítás előtt le kell vágnunk egy keveset a törzs alsó részéből, mert így eltávolíthatjuk a szennyeződéseket és az elhalt részeket, amelyek megakadályoznák a későbbi tápanyagfelvételt. (A talp fajtájától függően valószínű, hogy ezt egyébként is megtennék a befaragáskor.)
4. Állítsuk jó helyre!
Kevés olyan tényező árt jobban a karácsonyfának, mint a közvetlen napfény. Éppen ezért nem érdemes olyan helyre állítanunk, ahol napsütés éri – déli fekvésű ablakban például valószínűleg nem fogja magát olyan jól érezni, és hamar megbarnulnak a tűlevelei. A túlzott meleget sem szereti, így lehetőleg ne tegyük fűtőtest közvetlen közelébe. Célszerű klímaberendezéstől és szellőztetőtől is távolabb helyezni. Természetesen nem gond, ha klímával fűtjük a helyiséget, ahol a fa áll, csak ne legyen pont olyan helyen, ahová a beltéri egység fújja a levegőt.
5. Ne hagyjuk szomjazni!
A karácsonyfák idő előtti halálának ugyancsak gyakori oka a kiszáradás. Egy víztárolós fenyőtalppal nyert ügyünk van, hiszen csak rendszeresen pótolnunk kell a vizet – annak tudatában, hogy egy vágott fenyő méretétől függően akár fél litert is „megihat” egy nap, főleg a kivágása utáni első 48 órában. Ha a fenyőtalpunk nem alkalmas víztárolásra, akkor egy alácsúsztatott tálkával vagy edénnyel tudjuk megoldani a folyamatos folyadékpótlást.