Szakértőnk válaszol: A tökéletes konyhabútor megtervezése és kialakítása
Egy előregyártott elemekből álló vagy egy teljesen egyedi kivitelezésű konyhabútorral járunk jobban? Mi jelentheti a legnagyobb kihívást tervezéskor? Mik a fából készült konyhabútor előnyei, és mi a helyzet az aktuális trendekkel? Szakértőnk, Somorai László otthontervezésben és -felújításban jártas asztalos és handyman válaszol mindenre.
Előregyártott elemek vagy teljesen egyedi kivitelezés?
„Az előregyártott elemekből összeállítható konyha testreszabása költség- és időhatékonyabb megoldás. A tömeggyártásban készült standard méretű elemek eleve olcsóbbak, jól tervezettek és bevált szerkezetek, a hozzájuk kínált szerelvények (fiókrendszerek, vasalatok, világításrendszerek) és beépíthető gépek is kipróbált, bizonyított termékek, jellemzően neves gyártóktól, beszállítóktól érkeznek” – sorolja az érveket szakértőnk.
„Az összeszerelésük könnyű, időt takarít meg, egyszerű velük tervezni a standard méreteiknek köszönhetően. A szállítás is egyszerű, és szinte azonnal beszerezhetőek. Ezzel szemben teljesen egyedi kivitelezésű konyha esetében arra kell várnunk a megrendelővel, hogy a lapszabászat legyártsa az elemeket a szabásjegyzék alapján, és át lehessen őket venni. Az előregyártott elemek a helyszínen összeszerelhetők, ami megspórol a megrendelőnek egy szállítást, hiszen a lapszabászatról beérkező elemeket célszerű előbb műhelyben összeállítani a forgácsoló és porral járó rögzítési és szerelési eljárások miatt.
Az árkalkuláció is könnyebben és pontosabban elvégezhető előregyártott elemekkel, mert kevesebb alvállalkozót kell bevonni a gyártási folyamatokba. Az igény szerint méretre szabott és átalakított elemek szinte bármilyen helyiségbe beépíthetőek, egyedi frontokkal és takaróelemekkel pedig szinte felismerhetetlenné tudjuk tenni az alapbútort, méghozzá annyira, hogy csak az igazán szakavatott szemek tudják kiszúrni a »turpisságot«.”
A konyha adottságai jelenthetik a legnagyobb kihívást
„A leggyakoribb kérés és az ezzel kapcsolatos megoldandó feladat a helyszíni adottságok miatt keletkezik” – mondja Somorai László. „Általában a falon található beugrók, a kiszögellések azok, amik miatt olykor kihívásokkal kell szembenézni, de előfordul, hogy a helyiség egészen apró mérete vagy a kiállások elhelyezkedése ad okot némi fejtörésre tervezésnél és kivitelezésnél. Volt olyan megkeresés is, hogy a felső szekrények mérete legyen a szokásosnál magasabb, kihasználva a nagy belmagasságot. Nagyon extrém kérés még nem fordult elő konyhabútorok kapcsán, de ha már a kihívásokról van szó, akkor a lakóautók konyháinak kialakításával kapcsolatos megkereséseket szeretem a legjobban.”
A konyhabútor megtervezésének szempontjai
„A konyhatervezés alapvető szempontjait mindig figyelembe kell venni, hiszen ebből indul ki a tervezés. A helyiség alaprajza, méretei, a belmagasság (kiszögellések, beugrók, oszlopok stb.), a nyílászárók elhelyezkedése, a jellemzői (fal minősége, anyaga, állapota, ferdesége, görbülete, a padlónál ugyanezen a jellemzők figyelembevétele) az elsők. Aztán jönnek a kiállások elhelyezkedései (víz, gáz, elektromosság, szellőzőkürtő). Itt érdemes – amennyiben van rá lehetőség – ezeket a konyha tervezésével összhangban kialakítani igény és funkció szerint a megfelelő helyre, ezzel megkönnyítve a tervezést és a kivitelezést, illetve a mosogató, a konyhagépek egyszerű és esztétikus elhelyezését, bekötését. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű és elhelyezésű konnektor, mert a konyhában az elosztók és a hosszabbítók jelenléte nemcsak esztétikailag romboló, hanem még plusz veszélyforrás is! A pult fölötti, látszó falburkolatok elhelyezkedése és méretei is lényegesek, ideális esetben ennek a tervezése és kialakítása is a konyha tervezésével összhangban történik. Az edények, konyhai eszközök, gépek mennyisége is meghatározza a tervezést, de ez sokkal inkább a megrendelő igényeihez igazodik” – magyarázza otthontervezésben és -felújításban jártas ezermesterünk.

A fából készült konyhapult előnyei
„A táblásított faanyagból készült konyhapultok lényegében az örökkévalóságnak készülnek, meleg, természetközeli és egyben otthonos hatást keltenek. A megfelelő anyaghasználat, feldolgozás, felületkezelés, beszerelés és természetesen karbantartás mellett ezek örök darabok” – folytatja Somorai László, aki szerint érdemes faanyagokkal terveznünk.
„Ha a felület enyhén sérül vagy elhasználódik (lekopik, elszíneződik, tartós vízterhelés hatására fakul), akkor csak lecsiszolja a felső réteget az ember, elvégzi a szükséges felületkezelést, és ezzel egyszerűen újjá lehet varázsolni. Fontos, hogy mivel a pult élelmiszerrel érintkezik, felületkezelésnél csak olyan természetes anyagokat szabad használni, amik megfelelnek az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásoknak. Könnyű belőle konyhaszigetekre esztétikus és tartós megoldást készíteni, szinte bármilyen méretben. Alulról illesztett és rögzített mosogatóhoz is kiválóan alkalmas a megfelelő előkészítéssel. A tömörfa munkalap azok számára is kínál megoldást, akik kifejezetten szeretik, ha rusztikusabb a megjelenés, tehát nem teljesen homogén az anyag, vannak benne kisebb fahibák, göcsök, kisebb repedések stb., és azok számára is, akik a letisztult, egységes anyagokat kedvelik. Pult esetében célszerű keményfát választani, a tölgy és a bükk a legelterjedtebb hazánkban, ezek a legkönnyebben beszerezhetők is.”
Kisebb és nagyobb alapterületű konyhák
„A kis alapterületű konyha már önmagában egy kihívás, tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben a lehető legtöbb funkciót szeretné benne tudni a megrendelő. A beépített gépek (mosogatógép, hűtőszekrény, sütő) sok helyet vesznek el a tárolóhelyektől, a mosogató és a főzőlap pedig értékes területet foglal el a munkafelületből. Ezért érdemes ezekből kisebb méretűeket választani.
A nagyobb konyha tervezése sem egyszerűbb feladat.
Míg a kisebb konyában magától értetődő, hogy minden könnyen elérhető helyen, karnyújtásnyira van, a nagyobb konyhában távolabb kerülnek egymástól a zónák, ezért sokkal nagyobb hangsúly kerül a hatékonyságot növelő elrendezésre, hogy minél kevésbé legyen fárasztó a sütés-főzés. A funkciók mellett arra is nagyon kell figyelni, hogy a megjelenése illeszkedjen a tér hangulatához (például ha a nappalival összenyitott), legyen jó ritmusa. Bár sokféle dizájnirányzat működik, jobban útjára lehet engedni a fantáziát, már csak a tér méretei miatt is, több lehetőség van látványosabb eredményt létrehozni” – fejtegeti Somorai László.
Aktuális konyhabútortrendek
„Sok esetben úgy látom a konyhákat, mint olyan beépített bútorokat, amik (főleg az amerikai konyhás kialakításoknál) sokkal inkább idézik egy szobabútor hangulatát mind színben, mind anyaghasználatban, mind kialakításban, mint egy klasszikus értelemben vett konyháét. Sokszor kombináljuk a szoba bútoraival, hogy összhangba kerüljön a vele határos életterekkel. Erre mondom azt, hogy divatosabb a szobabútorszerű konyha, mint a konyhaszerű konyha. Népszerű és praktikus megoldás a kihúzható kamrapolcrendszer, ami főleg a külön kamrahelyiséggel nem rendelkező lakásokban tölt be jelentős szerepet. Az egymás fölé beépített sütő és kombinált mikrohullámú sütő is gyakori a tervezések száma alapján, csakúgy, mint a beépített hűtőszekrény” – zárja a konyhabútorok megtervezésével kapcsolatos tudnivalókat szakértőnk.









